2010. december 5., vasárnap

Fűrészeljünk!



Végre elmondhatom magamról, hogy a végére jártam a Fűrész néven futott horror sorozatnak. Sajnos azt kell mondanom, hogy hatalmasat csalódtam benne. Nem azért, mert odavagyok a vederszámra csöpögő művérért, vagy az eltorzított testek látványáért. Az sem igazán fogott meg, hogy az emberi szenvedést milyen végleteken keresztül mutatják be a filmekben. Én a történet komplexitására figyeltem, kiemelkedően kedvenc részeim a rész vége felé található visszaemlékezések, összefoglalások, összefüggések felfedései voltak, a hatásvadász filmzene kíséretében.

Az utolsó résztől is ezt vártam és csalódottan kell kijelentem, nem teljesült az elvárásom. Úgy összecsapták, ahogy elő van írva. Úgy tudom elképzelni ezt a minden év Halloween táján feltűnő epizódos jelenséget, mint egy hosszútávfutót, aki hatalmas lelkesedéssel indul, de fokozatosan fullad ki, beleadva mindent ami lehetséges, de az utolsó körnél, a cél előtt csúfosan elbukik, más szakítja el előtte a célszalagot, ez esetben a Paranormal Activity.
A készítők élelmessége az a tény, hogy valamilyen szinten meglovagolni próbálták a széria sikerét, azzal, hogy megfejelték az utolsó részt egy 3D-vel, ami a latba látványilag sokat nem nyom, hanem a mozis bevételt tudja egy kicsit feltúrbózni. Nagy marketing nem volt szükséges az egészhez, hiszen úgyis szerintem azok voltak kíváncsiak az újabb részre, akik az eddigieket is látták. De ne általánosítsak, mindig sok faktor van, ami a moziba csábítja a nézőt. 

Már szinte elvárás, hogy a nagyobb kasszasikernek örvendő alkotásokat, 3D-ben forgassák, vagy forgatás után konvertálják. Hiába, egy új korszak kezdődött és ezzel nem mondok újat.
Na de vissza a Fűrészre: megpróbáltak a még megmaradt karakterekkel kezdeni valamit, elvarrni a szálakat, új storyline és nézőpont behozásával. Úgy ahogy eldöcögött ez a 90 perc is, mint a többi, sok újat nem tudtak már hozni. Már-már egy B-kategóriás horrornak is elmehetne, annyira rossz. Persze, idegesítő a maga módján, de ez 7 rész után már unalmassá is válhat.

Ott ne, az első három rész elég jó volt. Megbontották a folyamatos történetmesélést, visszautaltak régebbi eseményekre, emberekre. A négyes is elment, ami ezután következett az már almagyenge volt. A hatodik rész végén még felcsillant egy kicsi remény, amit az utolsó, úgy ahogy volt, tiport a sárba. Mint amikor a futó meginog, úgy tűnik, hogy megmentheti a pozicióját, aztán pedig csúfosan elesik, ebben a néhány pillanatban visszatekintve a kezdeti dícsőséges és lelkes rajtra. Visszakacsint a kezdetekre. De csak egy pillanatra.


Végül pedig: viszlát Fűrész, üdv Paranormal Activity. Új korszak köszöntött a Halloween horrorok történetében. Vége a véres mészárlásnak, elkezdődött az amatőr kamerás ijesztgetés. Kíváncsi vagyok ez is meddig fogja bírni.
Egyszer, amikor nagyon sok szabadidőm lesz, biztosan újranézem mind a hét Saw részt egymásután. Hátha összefüggőben kicsivel jobb lesz. De nem biztos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése