2010. december 1., szerda

Holtsáv

Az 1983-as The Dead Zone (Holtsáv) című alkotás nem az egyik legismertebb Stephen King regény feldolgozás. Rendezője az a David Cronenberg, akitől nem olyan rég A History of Violence és az Eastern Promises című filmeket kaptuk, amik már nagyobb sikernek örvendhetnek az IMDb tanúsága szerint.
Régóta tervezem megnézni ezt a filmet, többek között azért, mert olvastam a regényt és kíváncsi voltam milyen lehet filmben is feldolgozva a történet. Mint minden általam ismert, olvasott könyv adaptációjánál, ebben is csalódnom kellett. Persze tudom, hogy nem lehet mindent belesűríteni jelen esetben 103 percbe.

Ezek a tények figyelembevételével eléggé pörgősre sikerült a film, olyan szempontból, hogy a regény nagyon lassan halad előre, biztos, nyugodt lépésekkel, Stephen King stílusban. Nem kapott itt jelentőséget a vallási fanatikussá vált anya és Greg Stillson karakterét sem domborította ki annyira a rendező.
Ettől függetlenül elég korrekt alkotás, elég rendesen hozza King, amerikáját.

A történetről annyit: adott Johnny Smith, akit itt az elég fiatal, bár azóta sokat nem változott Christopher Walken alakít, (meg merem kockáztatni, hogy kicsit haloványan) aki egy baleset miatt kómába esik és öt év múlva felébredve ebből az állapotból különleges látnoki képességgel „gazdagodik”. Itt jön be a képbe a sorozatgyilkos szereplő és a Martin Sheen által megformált feltörekvő őrült politikus: Greg Stillson.

Ami különlegessége a történetnek, szerintem a természetfölötti kapcsolatba hozása az átlag, egy kissé babonás amerikaival. Itt nem általánosítani akarok, de megvannak itt azok a szereplők, akik valamilyen szinten hisznek a természetfeletti megnyilvánulásaiban és néha kétségbeesetten, ettől várják a segítséget. Itt jön be sokszor Stephen King irodalmában a vallási fanatizmus is, mint ezeknek a képességek birtoklóinak az ellenzője, elfojtója, írtója, ahogy azt a Carrie-ben is láthatjuk, a vallási fanatikus édesanya karakterében. Ők azok, akik ezeket, a dolgokat egyenesen az ördögtől származtatják, mivel nem áll elegendő információ a rendelkezésükre, amivel adott esetben megmagyarázhatnák. Merthogy azért egyediek ezek a dolgok, mivel az ember fölött állnak és nincs rájuk logikus magyarázat. Sokszor nem is keresik, nem úgy, mint a képregény filmekben, vagy képességes sorozatokban. Ez egy olyan világ, ahol a szereplő megpróbál együtt élni a kapott dologgal, általában úgy, hogy nem képes uralni és emiatt szövődnek a konfliktushelyzetek.

A Holtsáv története egy határozott vonallal kettéoszlik: Johnny balesete, majd felépülése, amit a gyilkossági ügy felgöngyölítése zár le. A második részben pedig Johnny és Greg Stillson találkozása, a politikus bemutatása a fő szál.
Ennél a résznél mutatkozik be az erőteljes, manipulatív politikai kampány, ami minden eszközt felhasználva próbálja kétségbeesetten megszerezni a hatalmat, nem rettenve vissza a zsarolástól, megfélemlítéstől és persze a befolyásos barátok szerzésétől. Különösen tetszett az erőteljes kampány bemutatása, a könnyen manipulálható nép őrjöngő reakciója, ahogy isszák a jelölt mindent megígérő szavait. Bár itt magánszemélyként nem sikerül annyira jól bemutatni Stillson karakterét, mégis eléri ugyanazt a hatást: valami gonosz van benne, amit meg kell állítani. És itt lép képbe Johnny.
Az első kudarcot leküzdve élvezetes volt a film, attól függetlenül, hogy ismertem a végkicsengést. Talán azért is volt jó, mert jó a regény, ami alapjául szolgál. Csak épp nem olyan kezekbe került, mint a Remény rabjai. (mondjuk a története sem annyira megfogó). De egy jó kis társadalombírálat, egy kis természetfelettivel megsózva.

Végül pedig azon gondolkodtam el, hogy vajon milyen lenne az erdélyi magyart, vagy konkrétabban a székelyt összehozni a természetfelettivel, történet szintjén. Hogy kellene kidolgozni a reagálást? Persze itt nem a babonára, vagy a hitvilágra gondolok, hanem valamire, aminek nyoma van a való világban is. Bár ez is amerikai hozadék, emiatt lehet, hogy nem is kellene kapcsolatba hozni a mi kultúránkkal.

És végül az előzetes, hátha valaki kedvet kap a megnézéséhez. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése