2010. december 22., szerda

A születés története


Az ünnepek táján mindig megszületik bennem egy olyan elképzelés, hogy valamilyen tematikus filmet nézzek meg, ami az adott ünnep történetét dolgozza fel. Értem ezalatt a Karácsonyt és a Húsvétot. Nagyon sok alkotás született erről, akkori zsidóság életéről, Jézusról, őskeresztényekről. Szeretem ezeket a filmeket, főleg, ha valami újat tudnak hozni a bibliai, vagy egyéb más ismert történeten felül. A 2010-es Karácsonyra hangolódva a The Nativity Story-ra esett a választásom, abban a reményben, hogy kicsit rávilágít a Szentcsalád életére, vívódásaira.
Catherine Hardwicke két évvel azelőtt, hogy a Twilight vászonra vivésével ajándékozta volna meg a világot, megrendezte a Születés történetét, az ismert bibliai leírásból kiindulva, Máriával és Józseffel a főszerepben.
 Nevezhetnénk kerettörténetnek is, mivel ebben sem Jézus a főszereplő. Persze ennek a sztorinak is az alapforgatókönyve a Szentírás, ami természetesen nem tér ki ennyire aprólékosan a történetre, hogy másfél órás filmet lehessen belőle készíteni. Itt jön be a fikció használata, amivel betömködik azokat a kis lyukakat, amiket a szentíró nem tartott fontosnak megemlíteni, vagy csak egyszerűen nem volt tudomása róla, nem voltak relevánsak a kinyilatkoztatáshoz. Apró dolgok, amiknek elképzelésével a történet mélységet kap. Érzelmek, vívódások, harcok, események.

Igazából a születés története nem mond újat. Alapjában nagyon ragaszkodik a bibliai szálhoz, nem szakad el tőle. Három szálon futnak az események, amik a végén futnak össze: Mária és József megismerkedése és jegyessége, a napkeleti bölcsek útja és Heródes király paranoiás rémuralma amire Róma rátesz egy lapáttal.
Persze nem hiányzik a végéről a fantasztikum behozása sem, ami az érzelmekre való apellálás miatt fontos. A film képi világa nem a legmegragadóbb, bár korhűen idézi az akkori világot és története sem ismeretlen. Mégis  szerethető. Főképp az ünnepre való ráhangolódáskor.

Érdekességképp hozzáfűzném, hogy Mária szerepében az akkor 16 éves Keisha Castle-Hughes ausztrál színésznőt láthatjuk, aki azelőtt egy évvel az új Star Wars trilógia befejező részében Naboo királynőjét játszotta, idén pedig kapott egy résznyi szerepet a Legend of the Seeker Creator című részében, ahol a világ teremtőjét alakította, aki szintén egy szűz lány testébe szállt bele.
József szerepét pedig Oscar Isaac játszotta, akit én az Agora-ból és az Riddley Scott féle Robin Hood-ból ismerek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése