2010. december 13., hétfő

Dexter, the bloodguy


A következőkben egy tavaly, a Dexter 4. szezonja kapcsán született írásomat teszem közzé. Csak azoknak ajánlom az elolvasását, akik ismerik a sorozatot és legalább a 4. szezon végéig eljutottak, mivel tartalmazhat utalásokat, információkat a cselekményről is. SPOILER alert!!!
Ez az írás azt is próbálja bizonyítani, hogy az ember találgathat a következő szezonnal kapcsolatban, de úgy sem lesz igaza úgymond, mert a sorozat írói, készítői mindig tudnak újjal szolgálni.

Dexter is megérte a negyedik évadjának befejezését. Belépett a középkorú sorozatok közé. Ismét egy újabb hangulatos történetalakításnak és bonyodalomszövevénynek lehetett tanúja a kitartó néző és lassan elhomályosulhat az emlékezetben, amíg úgy nem dönt az ember, hogy újranézi. A következő szezon úgy is újabb bonyodalmakkal jön, amik valamilyen szinten elfeledtetik az előző évadot, hacsak fontosnak nem tartják visszautalni rá.
Sok minden történt ismét. Gyilkosságok, család, főellenség. Kiemelten a CSALÁD. Mert most ez hoz igen sok bonyodalmat Dexter életébe. Hogyan tudja folytatni megszokott sorozatgyilkos teendőit mellettük? Szerencsére (vagy inkább balszerencséjére) egy olyan sorozatgyilkossal kerül össze, akitől tanulhat is ilyen téren. Legalábbis első látásra. Ez a sorozat fő szála, na meg a Debra által felgöngyölített régi infók, amelyről a Dexter nézők már az első szezonban tudomást szerezhettek, és ami most a szezon végén úgymond jelentőséggel bír, a párhuzam céljából.
És innen következnek a spoilerek, amit csak azoknak ajánlok elolvasásra, akik már a végére jártak a 4. szezonnak. (az üres mező kijelölésével láthatóvá válik a szöveg)

Szóval: Dexter ugyanúgy végez a Trinityvel, mint az összes többi eddigi gyilkossal.  Jelzem, nem úgy, mint a főellenségekkel, hanem az egyszerű, mezei gyilkosokkal, akiket sokszor egy rész alatt ki szokott csinálni. Beszéd, kalapács, majd zsákok kidobása az óceánba. Őt nem hagyja meg a rendőröknek, akik jelen esetben a babérokat learatni próbáló FBI – osok. A Trinity is csupán egy préda, akit nem sikerült idejében kinyírni. Itt jön be ismét a szabályok mellőzése (részben a család miatt). Megfigyelhetjük továbbá, hogy ezt a szezont nem jellemzi az a vadászós hangulat, mint a régieket, vagyis Dexter nem indul csak úgy kénye, kedve szerint vadászni, hogy csillapíthassa gyilkolás utáni vágyát. Kicsit mintha normalizálódott volna. Ez esetben úgy értendő, hogy már nem az a magányos, saját útját járó, érzelemmentes, hidegvérű sorozatgyilkos.  Sokszor azt a benyomást kelti, hogy eddig félreismertük és ő valójában igenis érző lelkű és törődik az emberekkel, legalábbis, mindent megtenne a családjáért. Ő is egy fejlődő karakter, amint látjuk.
A szezon befejező részében már – már úgy látjuk, hogy ismét a szokásosan végződik. Felgyülemlett bonyodalmak, feszültség és ezek frappáns megoldása a mindig éber Dexter által, akin senki sem tud kifogni. Hát most nagyon kifogtak rajta. Merthogy immár neki is volt vesztenivalója. Amikor befejeződött a rész, köpni, nyelni nem tudtam. Azt beharangozták, hogy ez lesz az eddigi legdurvább befejezés a többi szezonhoz képest, na de, hogy ennyire? Be kell vallanom, megrázott egy kicsit. A készítők elő tudtak rukkolni valami igazán váratlannal. Merthogy ez váratlan volt, az is biztos.
És innen jönnek a találgatások. Szerencsére nem tudok még semmit a sorozat jövőjéről, és úgy gondolom, hogy így a legjobb, mivel így élvezetesebb a találgatás. Mi lesz ezután? Dexter ennek hatására még könyörtelenebb gyilkossá válik? Most, hogy nem lesz kötöttsége, kiélheti rendesen gyilkolási vágyát? Minden részben kicsinál egy nagykutyát? Azt azért nehezen tudám elképzelni, hogy Astor és Cody nevelésére adja a fejét. Valahogy gondolom ezt a szálat is, elvarrják.
Azt azonban el tudom képzelni, hogy Harrison-t felneveli. Ha kell Debra segítségével. (tudom, ez eléggé hülyén hangzik).  Azt is el tudom továbbá képzelni, hogy a készítők ugranak az időben egyet és már a megnőtt Harrison apjaként mutatják Dextert, aki épp ugyanúgy neveli egy szem fiát, ahogyan az öreg Harry tette ezt vele. Csakhogy ezúttal tökéletesen. Mivelhogy Harrisonnak nincs húga és anyja, akik elől mindent el kell titkolni. Csak apa és fia. És ez lenne annak a kulcsa, hogy egy tökéletes sorozatgyilkos szülessen, aki apja nyomdokaiba lép. Nincs elvarratlan szál, nincsenek hazugságok és nincs tökéletlenség. Csak a szabályok. Dexter, saját hibáiból tanulva meg tudná alkotni a tökéletes sorozatgyilkost, akinek nincs semmi kötöttsége. És ez lenne az ő öröksége, amit továbbad. Egy gyémánt a legfinomabban megcsiszolva és kidolgozva. Egy olyan sorozatgyilkos alakulna Harrison személyében, akiktől a legelvetemültebb gazfickók is a gatyájukba csinálnak. Persze ezt képletesen értem, hiszen a valódi személyéről senki nem tudhat semmit.
Úgy gondolom, hogy ezek a találgatások elég szórakoztatóak, és míg a világ, lehetne folytatni őket. Remélem és bízom abban, hogy a készítők meg tudnak majd lepni ősszel, szokásukhoz híven. Addig is dörzsölöm a markom és várom a következő őszt ilyen téren. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése