2011. január 27., csütörtök

Splice. Most őszintén, mi akart ez lenni?

A film, édesapám besorolásában az emeletes nagy marhaság kategóriába tartozna néhány perc megnézése után. Én úgy döntöttem, hogy több esélyt adok neki, mivel már egy jó ideje terveztem a megtekintését.
A Splice, avagy Hibrid egy szándékos, de ugyanakkor félresikerült génmanipulációs kísérlet "termékeként" kifejlődött, különleges képeséggekkel ellátott hibrid története, aki amelett, hogy valamilyen szinten vonzó, egy halálos lény is.


Persze adva vannak hozzá a nyomasztó körülmények, amik a horror műfajába mártja az alkotást a sci-fi mellett. Egyszóval a két tudós, akik amelett, hogy istent játszanak, betekintést nyerhetnek a családalapítás és fenntartás rejtelmeibe is, azáltal, hogy úgy döntenek, megtartják a lényt, aki nagyon gyorsan fejlődik. Úgy is tekinthető az alkotás, mintha az ember gyermeke hamar átlépné a fejlődés lépcsőfokait, és a vele járó problémákat tapasztalhatják az újdonsült "szülők", akik itt a teremtő kontextusban értelmezendők. A film a lehető leghülyébb módon rugaszkodik el a valóságtól. Egy ideig nagyon lekötött a film, de amikor kezdtek átmenni B - kategóriás mutáns horrorba, amit még valamiféle perverz szexualitással is megfejelték az egészet, akkor lett elegem. De kitartó filmnézőként végignéztem, ha már úgy döntöttem, hogy belekezdek. A többi már hab volt a tortán. Az egy dolog, hogy a végére nagyon szépen megcsinálták a Delphine Chanéac által megformált hibridet, egy olyan lényt hoztak létre, amilyennel nem minden filmben találkozhatunk.


A film vége pedig egyszerűen egy katasztrófális igénytelen horrorszerűséggé változik. A készítők úgy döntenek, hogy egyszercsak műfajt váltanak és a lehető legtöbb klísét durrantják el az utolsó 15 perc címén, egy érdekesnek nem éppen nevezhető befejezéssel.
Adrien Brody pedig a filmben inkább egy emós kölyökre hasonlít, mint őrült génsebészre :) De feltűnik még David Hewlett is, a Stargate Atlantis Rodney McKay professzora is a mellékszereplők között, akikből nem sok van a filmben.

Ennyit tudok kicsikarni róla, több szót nem is igazán érdemel szerintem. A kritikusok viszonylag szeretik, ezt bizonyítja a Rottentomatoes oldalon a 74% - os mutató, amelynek összetevője 141 pozitív és 45 negatív kritika. A mozibajáró közönséget viszonylag hidegen hagyta, erről tanúskodik a 25 666 765 dolláros bevétel, ami nem számít soknak a moziba küldött sikeresebb alkotások tükrében. Továbbá az IMDb jelenlegi 6.1 - es aránya, amit 21 773 szavazat tanúsít sem győzi meg az embert, hogy valami különleges dologgal állna szemben.

3 megjegyzés:

  1. Hát... Én már kb. ötször fogtam neki, de valahogy még soha nem tudtam végignézni! :D

    VálaszTörlés
  2. megértelek. Ha Adrien Brody megkedveltette magát a Zongorista szerepben, akkor nem érdemes a jó képet elrontani róla, egy ilyennel :P

    VálaszTörlés