2011. január 15., szombat

Halálbiztos. Vagy mégsem?

Elmondhatom magamról, hogy a Jackie Brown-on kívül (a Grindhouse-t nem számolom ide, mivel annak csak társrendezője) mindegyik nagyobb Tarantino filmhez volt szerencsém. A hiányzó darab eddig a Death Proof (Halálbiztos) volt. Ismét egy ízig vérig Tarantino film, annak ellenére, hogy ebben az idősíkok nem voltak tarantino módra megkavarva.
A film, történetileg két részre osztható, amelyek halmazának közepén található Stuntman Mike (Kurt Russel), aki abban leli örömét, hogy kaszkadőr létére kihívásokat keres halálbiztos autójának, saját szórakoztatására, és a lányok bánatára.

Ami számomra élvezetessé tette a filmet, azok a hosszú párbeszédek voltak. Merthogy ezek által ismerjük meg leginkább a karaktereket a Tarantino filmekben. Erre pedig rájönnek azok a tettek, amiket sokszor ok-okozati összefüggések nélkül visznek véghez. Nem tudjuk a motivációt, de nem is igazán fontosak. Csak egyszerűen megtörténnek a dolgok, a néző szája tátva marad és kész. És a felvezetés sem unalmas. Persze ez az alkotás sem nélkülözi a vulgáris beszédet, trágárságot, káromkodást, ami azért angolul is elég változatos tud lenni. (hogy magyarul milyen lehet, bele sem merek gondolni).

A filmből megtudhatjuk, hogy milyen egy halálbiztos kaszkadőr autó, ami nem is olyan biztos, hogy mindentől meg tudja védeni sofőrjét. A filmben ténylegesen játszik egy kaszkadőr, aki nem más mint Zoe Bell, aki Tarantino filmekben is kaszkadőrködött.

A film egyik emlékezetes pillanata számomra az volt, amikor az üzletben megszólal Abernathy (Rosario Dawson) telefonja, Kill Bill csengőhanggal. Számomra azért is volt érdekes, mert egy ideig nekem is ez volt a csengőhangom.
Persze itt is feltűnik a rendező egy rövid szerepben, továbbá nem maradnak ki a filmből a popkulturális utalások sem, régi klasszikus filmek említése (amik gondolom Tarantino kedvencei közé tartoznak).
Számomra élvezetes film volt, és megerősített abban a tudatban, hogy Tarantino mindig nagyot alkot, annak ellenére is, ha a közönség éppen nem kajálja annyira, mint ebben az esetben is. (IMDb: 7.2)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése