2011. január 31., hétfő

The Dark Knight – jött, látott és nem okozott csalódást (régi iromány)

Egy keresgélés során akadtam rá erre a filmkritikának csúfolt valamire, amit anno első éven írtam műfajismeret vizsga egyik írományaként. Lehet véleményezni, értékelni, hogy azóta fejlőtem-e íráskészség, vagy valami hasonló terén, s ha nem akkor mér nem? :) Szándékosan nincsenek benne hivatkozások, mivel nem akartam semmilyen módon átmásítani ezt a több mint két éve született írást. Csak képekkel egészítettem ki.

Íme napjaink egyik legsikeresebb filmje. Le sem lehet tagadni, hogy mekkora várakozás előzte meg a filmpremiert. A Sötét Lovag lassanként felzárkózik több legendás filmóriás nyomába, mint a Csillagok háborúja, a Titanic, vagy akár az E.T.
A történet ott folytatódik ahol az előző történet, a Batman Begins abbamaradt. Az első rész végén láthattunk is egy rövid felvezetőt, amiben említik a várva várt főellenséget: Jokert. Az azonban meglepetésnek számít, hogy Kétarcú Harvey – t is belefoglalták a történetbe. A képregényfilmek mesterfogásai közé tartozik, hogy egyszerre több gonosz szereplőt is felvonultatnak a filmfeldolgozásban, mint ahogy azt a Pókember esetében is tették.

A szereposztás ismét a nagyokat sorakoztatja fel, ahogy az előzményfilmben is. Visszatér Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman és nem utolsósorban Morgan Freeman, mindössze Rachel Dawes szerepét veszi át Katie Holmestől Maggie Gyllenhaal, New York-i színésznő. És új arcok is tűnnek fel, mint például a Thank You For Smoking című alkotás nagy beszélője Aaron Eckhart. A másik nagy bomba a Joker szerepében feltűnő Heath Ledger, akit esetleg a körmeiről ismerhetünk fel, mert a hatalmas smikmennyiség alatt lehetetlen kivenni az arcát.

Ami érdekes ebben a filmben, hogy nem Batman karakterére fektetik a hangsúlyt, hanem Joker személyiségére, jellemének, cselekedeteinek megfelelő bemutatására és a szereplők közötti viszonyok, ellentétek kiéleződésére figyelnek a készítők. Aki ismeri a régi Batman filmekből, vagy a képregényekből a történetet az már előre tudja, hogy mi fog történni Harveyval, a híres és jónevű ügyvéddel. A filmben ő az a karakter aki hatalmas változásokon megy keresztül a körülmények hatására. Azonban a körülményeket mind Joker alakítja, tőle függ a történet kimenetele, egyszóval a szereplő kezében tartja a történetet és úgy alakítja, ahogy éppen neki tetszik, fittyet hányva arra, hogy vele éppen mi fog majd történni. 

Más karakterek kibontására azonban nem volt elég idő, úgyhogy a nézőnek meg kell elégednie az első látásra komplikált történettel és látvánnyal. Amikor ezt megemészti akkor jön rá, hogy milyen egyszerű és magától érthetődő az egész. Joker terve a maffiával bravúrosra sikeredett és mint látjuk nem kellenek ahhoz dollármilliók, hogy az ember kézben tudja tartani a dolgokat és embereket toborozzon magának ördögi terveinek megvalósításához. A film elején még van egy pillanat amikor azt is lehet hinni, hogy Joker meghal és vége az ő szerepének, de ezt egy megszállott akciófilmnéző nem veszi be, pláne azok nem akik ismerik Joker történetét. Joker megjátszott halála csupán egy jelentős fordulat a filmben, ahol megkezdődik a rémuralma. Hát igen, a gonosznak is el kell valahol kezdeni.

 Heves vitákat válthat ki a klasszikus Joker rajongók és a mostaniak között, hogy ki is alakítja jobban az őrült bohócot: a mosolygós Jack Nicholson, vagy a mostani mindenre elszánt, eszelős, de ugyanakkor karizmatikus Heath Ledger karaktere. Úgy gondolom, hogy jobb ha mindenki maga dönti el, hogy melyik színészt szimpatizálja jobban. Ebben az esetben azok vannak jobb helyzetben akik csak a Sötét Lovagot nézik meg, mert így kialakulhat bennük egy nagyon eltalált főgonosz kép. Sajnos Christian Bale alakítása nagyon a háttérbe szorul, ennek ellenére ő az a szál, akin folytatódhat a történet. Minden bizonnyal folytatódni is fog. Summa summarum a Sötét lovag jó film, ezt a legszigorúbb kritikusok is elismerhetik. Látszik a belefektetett profi munka és rendezés, plusz a kiváló alakítások. Ha ezt az ember megnézi ugyanúgy megmarad neki mint a Gyűrűk Ura, vagy a Gladiátor, mint örök klasszikusok a jelenkor filmiparában. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése