2011. január 24., hétfő

Devil

Devil:
IMDb: 6.5 (18 137 szavazat)
Rottentomatoes: 55% (43 pozitív, 35 negatív krtika)
Box Office Mojo: 56 832 288 dollár összbevétel











Kíváncsi voltam, hogy jelenik meg a gonosz egy 2010 - es filmben, aminek még a Devil címet is adták. Nem olyan régen találkoztam az előzetessel, és azzal a történetdarabkával, miszerint néhány ember egy liftben ragad, és közülük valaki maga az ördög. Számomra érdekesen hangzott. Rejtvény feladva, meg kell nézni és közben találgatni. Ilyen személyiségmegismerős drámára számítottam. Nem egészen az. De lekötött és ez a lényeg. Bár az eleje kicsit Inception előzetes szerű volt, a fejjel lefelé állított városképpel és a hatásvadász zenével, hamar megtalálta a saját hangját. A nagyváros egyik hatalmas épületében kezdetüket vették a baljóslatú események. Van egy narrátor is, akinek személyét egy ideig homály fedi, felvezeti a történetet, átemeli nem hétköznapiba. Persze később kiderül, hogy kinek a szemszögéből láttatják, mesélik az egészet.
Na ki néz ki itt ördögnek?

A filmben természetesen megjelenik a vallásos latin amerikai sztereotípiája is, aki az első gyanús mozzanatnál, már elkezd anyanyelvén hadoválni, akarom mondani imádkozni...A latin-amerikai az a nép aki legjobban fél az ördögtől, legalábbis a filmek ezt mutatják. Gondolom a valóságalapja is megvan ennek.
Én azt mondom, hogy M. Night Shyamalan, aki idén a Last Airbender munkacímen futott förmedvényével borzasztotta el a nézőket, elég kacifántos történetet vetett papírra. Maga a tény, hogy a néző tudja, mivel áll szemben, csak a kulcsfigura kilétét nem tudja, szerintem nagyon feldobja a filmet.

Amellett azonban, hogy a dilemmázások nem sikerültek eléggé élethűre, nem tudok elmenni. Emiatt a film egyes mozzanatai kissé üresnek hatnak. A szereplők két részre oszthatók: akikkel történnek az események és a szemlélők, akik arra próbálnak rájönni, hogy miért történnek a dolgok úgy, ahogy történnek. És akik az esemény központjában vannak, nem reagálnak eléggé életszerűen az eseményekre, ami a valóságban bármilyen jóérzésű embert kiakasztana. De ezt lehet, hogy csak én látom így. Mivel a film időtartama sem hosszú, ezért nem válik unalmassá. Pont akkor ér véget, amikor kell, összekapcsolódnak szépen a kirakós darabkái, minden összefut, hogy majd egy emberséges befejezést kapjon a néző. A filmnek van még egy hatalmas pozitívuma: egyáltalán nem kiszámítható. Legalábbis számomra nem volt az...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése