2011. február 8., kedd

Sorozatfüggés

Elég sok sorozatot nézek, néztem. Az egész a Prison Breakkel kezdődött és ki tudja, hol ér majd véget... Magam mögött tudom már a Lostot, a Heroest, a 4400-at, az előbb említett Szökést, a Legend of the Seekert, és a Jerichot, továbbá néhány egyszezonos szériát. Ezeken kívül napirenden vagyok a Supernatural, House, Dexter, Family Guy, Futurama, South Park, True Blood, Modern Family, Spartacus: Blood and SandThe Big Bang Theory és a How I Met Your Mother sorozatokkal. Ezek mellett eltökélt szándékom az összes Csillagkapu részt látni az eddigi sorozataikból. (Az SG-1-ból a 8. szezonnal végeztem nemrégiben), továbbá van egy rakás ilyen olyan sorozat, aminek nekifogtam, de nem kötnek le annyira, hogy behozzam a lemaradást és körömrágva várjam a folytatást. De random módon nézek még Simpsonst, és Egy Rém Rendes Családot is. Egyszer még a Twin Peaksnek is nekifogtam...

Tervben vannak még a Lie to Me, My Name Is Earl, Broadwalk Empire, Californication, Mentalist és talán a Battlestar Galacticára is sort kerítek valamikor. Nem éppen a legszorgalmasabban hozom be a lemaradást a Chuck, Fringe, Sanctuary, Merlin, Star Wars - Clone Wars és a Terminator: The Sarah Connor Chronicles sorozatokban.

És hogy mire volt jó ez a felsorolás? Tulajdonképpen semmire, azonkívül, hogy itt fitogtassam, hogy miket szoktam sasolni, esetleg, hogy a szoftverrendőrséget valamilyen úton-módon a nyakamra hozzam. Azaz mégis jó volt valamire. Egyfajta elszámolás ez is, ami elég jól kimutatja, hogy milyen egy sorozatfüggő ember. Mert ezek tudatában ennek lehet titulálni engem és még sok más hozzám hasonló emberkét. Ez is az internet hozadéka, ami nem kíméli hazánkat sem, egyszóval nem akadály a sorozatok nézése, ha a tévében nem fogjuk a csatornákat, amik ezeket közvetítik.

Mire jók a sorozatok? Rövidebb adrenalin, esetleg szórakozásbombák, mint a film, részletesebb karaktermegismerést biztosít, hétről-hétre való izgulás, ebből kifolyólag pedig jó beszédtéma a "bennfentes" haverokkal. És persze időpocsékolás...
Ennyi sorozatnézés után az emberben már kialakul egyfajta válogatós igényességforma is, aminek alapján, nem fog neki a későbbiekben minden szarnak. Csak amiről úgy látja, hogy viszonylag igényes, és megéri hétről hétre nyomon követni. Ennyi sorozatklísé ellövése után már nehéz egy olyan első szezont végignézni, ami nem üti a szintet, bizonyos szinten gagyinak hat, holott a későbbi szezonjaiban már nagyon profi és élvezhető.

Ennél a pontnál már azt a kérdést is fel lehetne tenni, hogy minek ennyi sorozatot nézni, ha annyi jó film, könyv van a világon, amiknek végignézésére, olvasására egy élet sem lenne elég. Persze ezekből nem igazán lehet megélni, úgyhogy valami hasznosat is kell csinálni, adott esetben ignorálva ezt képernyős műfajt az életből.
Nem tudom, hogy ez nálam is mennyit fog változni a későbbiekben. Az internet térhódítása már nem fog visszafordulni, az adatok és az új produkciók pedig kiáradt folyamként jönnek, folynak egymásután, én pedig nem leszek fiatalabb és szabadidőm sem lesz már ennyi... Na de ezt majd meglátjuk. Egyelőre ennyi lett volna a sorozatokkal kapcsolatban a kifakadásom.

Bejegyzésem második pontja, amit szándékosan különítek el, holott a témához tartozik, egy weboldal rövid ismertetése lenne. A volt szobatársam mutatta nem olyan rég. Az oldal neve MyEpisodes. Használata nem túl ördöngös, regisztráció nélkül nyomon követheted az éppen futó sorozatok legújabb részeinek hosszú listáját, rákereshetsz sorozatokra, megnézheted melyik hol tart, mikor lesz a következő része, hány évadból áll és hasonlók. Azonban az érdekesség az oldalon való regisztrálás után van (ami egyébként a legkevésbé sem ördöngős, mivel egy név és jelszó megadása után felhasználója leszel az oldalnak, anélkül, hogy személyes adatokkal kellene kitölts egy űrlapot, továbbá fiók aktiválást sem kér, így a postaládát sem tölti hülye linkekkel és kérésekkel).

A regisztráció után testreszabható lesz a profil, és a My Shows menüpont alatt, a Change My Show List almenüpontra rákattintva, az adatbázisban való keresést felhasználva, hozzáadhatók a sorozatok a megnézett részek listájának kipipálásával. Amikor az összes sorozat bekerül a listába, a megnézett részeket kipipálva, a Time I've Wasted almenüpont alatt szembesülni lehet a statisztikával, továbbá a nagy kegyetlen igazsággal, hogy mennyi időt töltöttünk sorozatrészeket nézve. Egy statisztikát állít össze az oldal, sorozatokra lebontva, kiadva az eddig megnézett részek számát, ezek időtartamát percre lebontva, továbbá napokban, hetekben, hónapokban összesítve, az oldal alján összeadva az egészet. Én töredelmesen bevallom, nagyjából az egész sorozatomat betéve, az oldal tanúsága szerint az életemből 2 hónap, 5 nap, 11 óra és 30 percet töltöttem képernyő előtt, csak sorozatot nézve. Namármost ez a számítás nálunk egy kicsit hibádzik.

Azért, mert egy sorozatrész eredetileg 60 perces a közben leadott reklámokkal együtt, a rövid részek pedig ennek fele. Az oldal pedig ezekkel az adatokkal számol. Nekünk azonban kiesik a reklámblokk, így a részek átlagban 45-50 percesek, míg a rövidek csak 20-25 percet tartanak. Tehát a végeredményben kijövő drasztikus számsor is ennélfogva kevesebb. Mégis az a tudat nekem személyszerint, hogy az életemből eddig kb. 2 hónapot vesztegettem erre az időtöltésre, mélyen elszomorít. Persze ezek mellett rengeteg más haszontalan dologgal, pihenésnek, lazításnak nevezett időpocsékolással is "gyarapodunk". Na de ebbe már nem megyek bele.
Végszóként, azoknak, akik kitartottak a jelenlegi betűrengetegben és végigolvasták a bejegyzést: nem felvágásból, reklámozásból,  fennhéjazásból írtam le ezeket az "adatokat". Egyféle szempontból elszámoltam magammal, továbbá megmutattam, hogy milyen egy sorozatfüggő ember statisztikailag, saját példámmal illusztrálva. Aki úgy érzi, neki is szüksége van ilyen és hasonló információkra saját magával kapcsolatban, nyugodtan próbálja ki az oldalt. Én megtettem. És azt a következtetést vontam le, hogy van egy rakás hasznosabb dolog is, mint a képernyőt bambulni... (na egy hatalmas, büdös általánosság, de értitek: ezt eddig is tudta mindenki, de most mélyült el bennem igazán).

9 megjegyzés:

  1. megint hesza behu

    VálaszTörlés
  2. Mintha a szívemből beszéltél volna. Tökéletesen egyetértek mindennel, amit írtál...

    VálaszTörlés
  3. Hé! A Spartacus-t miért hagytad ki?

    VálaszTörlés
  4. a Spartacus beletartozik az eddig 1 szezont megért sorozatok közé :P De most hogy szóltál, beteszem őt is :)

    VálaszTörlés
  5. huuu a skins?? :D meg a misfits? nehagyd ki oket sem:D udv.

    VálaszTörlés
  6. arra érted hogy azoknak is fogjak neki?:D a skinsből a britnek, vagy az amcsinak?

    VálaszTörlés
  7. Azt tudod mennyi időt töltesz el alvással? Az is ugyanolyan időpocsékolás:) Ja meg ajánlom a Deadwoodot, az is odabasz.

    VálaszTörlés
  8. jó érv :)) a Deadwood is tervben, volt egy ideig, aztán nálam a feledés homályába merült. De mindenképp sort fogok keríteni rá :)

    VálaszTörlés
  9. Nyugi én is két hónapnál tartok, és még nem teljes a lista :P

    VálaszTörlés