2011. február 9., szerda

Egy kivéreztetett trilógia: Narnia Krónikái

Mivel nem mozis blogot írok, ezért nem szokásom premieridőben véleményt, krtikát produkálni egy adott alkotásról. Tegnap sikerült sort kerítenem a Narnia krónikái, harmadik részének: The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader  megnézésére, amit az első két rész többszöri újranézése tükrében vesézhetek ki a következő sorokban.
Az első Narnia krónikái filmmel (The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe) nem sokkal a megjelenése után találkoztam. Az epikus csatejelenet gyors szemrevételezése után úgy könyveltem el magamban, hogy ez a film nekem való, minden egyes percét imádni fogom, akkor még Gyűrűk Ura és más fantasyk iránti lelkesedéstől vezérelve.

A film megnézése után pedig szemem szám tátva maradt, ámulatomat, csodálatomat és persze a felkorbácsolt lelkesedést a Heroes of Might and Magic széria negyedik részének játszásával kellett levezessem, mivel elvakítottak a fényes kardok, pajzsok, hősök, kentaurok, faunok és a végső csata megjelenései a filmben. És nem volt elég egyszer megnézni. Időnként újra és újra elő kellett vegyem, a második rész megjelenéséig. Közben még a bővített változatot is megsasoltam. És nem tudtam belekötni. Tudtam, hogy gyerekmese, ezért nem kell azt elvárni tőle, hogy vér csurogjon a kardokról, megcsonkított rusnya holttesteket mutassanak a csaták során. Gyerekekről szól, gyerekeknek, Clive Staples Lewis epikus mesterműve alapján. És ez így van jól.

Három évre erre a kritikusok (rotten tomatoes 75%) és a közönség (világszerte 745 millió dollár bevétel) által eléggé kedvelt fantasynak megszületett a mozis folytatása, a Caspian herceg formájában. (A Narnia krónikái könyvsorozat 7, viszonylag hamar kiolvasható, kis formátumú könyvet számlál.) A folytatás azonban már nem sikerült olyan ütősre, mint az első, sokan elpártoltak az immár szériává nőtt Narnia filmtől, ezt mutatja nagyon jól a bevételi mutatók esése is, mivel a második rész az első sikere után már "csak" 419 millió dollárt termelt világszerte(ebből hazájában 141 milliót, ami már bukásnak számított), ami azért elég messze elmaradt az előzményétől.Kritikailag is visszaesett, 67%-on állt meg a Rottentomatoeson. (éppen, hogy nem rohadt meg) Már kétszer is megnéztem ezt a filmet is, de az agyamat megerőltetve, nem sokat tudok felidézni a cselekményéből. Az viszont megmaradt, hogy ebben is van csatajelenet, viszonylag kreatív módon megoldva, nem sablonosan, hogy a mezőn két sereg egymásba csattan.

Ezekre az előzményekre érkezett meg nyögve nyelősen a harmadik rész is, amit a Disney szépen lepasszolt a Fox stúdiónak, mivel nem akart mégegyszer ezzel a szériával bukni. A Fox pedig kissebb költségvetésből elhozta a mozikba a Hajnalvándor útját. Filmes körökben jóslások, találgatások, statisztikák és egyéb ilyen "nyalánkságok" keltek életre, sokan az anyagi és minőségi csődre tippeltek és nem tévedtek sokat.
Látszik a minőségbeli romlás. Mármint az, hogy kisebb költségvetésből készült. Szépen átkonvertálták 3D-be, aztán ráküldték a vásznakra, innen a nézőkre volt bízva minden. Mivel a 3D-s helyárak többe kerülnek, a bevételből is látszik az érdeklődés hiánya, mivel a harmadik résznek nem sikerült a második rész bevételét sem utolérnie. Még. Jelenleg 375 milliós bevételnél jár. Egyszóval ez a rész sem váltotta meg a világot, a széria fokozatosan romlott le.

Az elején még élveztem a harmadik filmet. Hozta a Narniás hangulatot. Mármint azok a részek, amiket az előzetes nem lőtt le. Megvolt a jó felvezetés, azonban nem hozták vissza főszereplőnek Petert és Susant, (csupán néhány képkocka erejéig kacsintottak vissza rájuk) ezért a Edmundra, Lucyra és az új szereplőnek számító Eustacera hárul Narnia megmentésének feladata. Ezúttal is Caspian oldalán, aki immár királlyá nőtte ki magát. A régi arcokból néhányan visszaköszönnek, de a lények számát és megjelenítésüket alaposan megnyirbálta az alacsonyabb költségvetés. És bár ez egy tengeren és szigeteken játszódó történet, az epikus csata is elmarad a végéről és valami vergődő küzdelmet kapunk helyette, aminek a lényege, a szereplők saját magukkal és félelmeikkel való szembenézése. A rossznak is az egyik főszereplő képzelete ad fizikai formát, ami szerintem nem félelmetesre, nem epikusra, nem narniásra, hanem nagyon gagyira sikeredett. A hőseposz pedig kiteljesedik a végén: mindenki megteszi a neki szánt feladatot, hogy a küldetés ismét sikeres legyen, a jó győzzön a rossz felett.

Igen, sablonos. És már nincs meg benne az a lendület, ami az előző részekben megvolt. Már csak vergődni tud a harmadik rész. Sajnos. Ez a története egy kivérző szériának, amitől a nézők lassan elpártolnak, ami fokozatosan csak rosszabbul teljesít. Talán egyszer rebootolják ezt is és ki tudja milyen alkotás fog születni belőle. Alapjában véve az a baj a Narniával szerintem, hogy túl látványosra akarják, a történet is ezt követeli meg, ezért nem is annyira a mondanivaló válik fontossá. Bár a mostani film végébe elcsöppentenek egy kis filozófikus hangvételt, mégsem üt annyira, amennyire kellene.
Egyszóval a könyveket kell elolvasni inkább. Hogy dolgozza meg a fantáziát és, hogy ne a Hollywood által kreált látványvilág égjen be az agyunkba. Narnia ennél többet érdemel.

ITT megnézhető a harmadik film mindkét előzetese általam promózva :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése