2011. február 14., hétfő

Hófehér

A Hófehér megnézése után bátran ki merem jelenteni, hogy a magyarok nagyon jó paródiákat tudnak csinálni. Nepp József pedig érti a dolgát, mert amellett, hogy egy csomó klasszikus magyar animációs film forgatókönyvét írta, televíziós műfajban is nagyot alkotott. (lásd Mézga család, Kérem a következőt!)
Első egész estés animációs filmje a Hófehér volt, 1984-ben.
Hatalmas paródia, ami nem az eredeti Hófehérke történetet követi és figurázza ki, hanem jól el tud rugaszkodni tőle, saját mikrovilágot alakítva ki. A 90 perces alkotás első órája a kastélyban történteket mutatja be, a mostoha uralomra törésétől, a csúnya Hófehér születésén keresztül egészen egy furcsa lánykérésig, aminek következményeként kíséri ki a megtermett lányt a vadász az erdőbe...

Hófehér, nem a tipikus Hófehérke, hanem egy nagyon eltorzított változata: fehér haja, pösze orra, hatalmas termete és ereje, rútsága egy percig sem hagyja, hogy az eredeti szépség megtestesítőjeként megalkotott Hófehérkével azonosítsuk. A mostoha eléggé hasonlít, leszámítva, hogy belőle nem lesz csúnya vén boszorkány, aki almával próbálná eltenni láb alól az így is sok bajt okozó leányzót, akit a törpék is nehezen akarnak befogadni.

A történet túl egyedi ahhoz, hogy szavakat fecséreljek rá. Akinek felkeltette az érdeklődését az írás, úgyis meg fogja nézni.
Ilyen karakternevekkel találkozhatunk a történetben, mint I. (Egetverő) Arrogancia - a mostoha, Utolsó (Oroszlánszagú) Leó - a király, Lady Konstans Fridgider - a királyné és nem utolsósorban a törpék nevei, akik egyszerűen a hét különböző napjainak nevét kapták.

A hangokat is híres magyar színészek kölcsönzik, mint Halász Judit, Kállai Ferenc, Körmendi János, Bodrogi Gyula, Szombathy Gyula, Balázs Péter és még sorolhatnánk.
Úgy gondolom, hogy akik szeretik a 70-es, 80-as évek magyar animációs filmjeit, azoknak ez a darab sem maradhat ki. Frappáns humora, röhögésre készteti majd 90 percen keresztül a nézőt.
Addig is: könyökpuszi!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése