2013. február 22., péntek

Nem 2013-as Gettómilliomos - jobb annál. Pi élete (Life of Pi)


Tizenegy Oscarra jelölték, főként a technikai kategóriákban. Nem 3D-ben és nem vásznon sikerült megnéznem, mégis úgy gondolom, egy nagyon látványos, ennek ellenére a blockbuster szériából kiemelkedő alkotás a Pi élete (nem csak a késő őszi bemutató miatt), amelynek története, cselekménye is sokatmondó.



Szerethető alkotás a Pi élete, amelynek jövőjét úgy látom, hogy számos filmklub, baráti társaság fogja még közösen megnézni éppen az érdekes, több helyen is elgondolkodtató története miatt. Esetenként még vallásórán, ifjúsági foglalkozásokon, táborokban is megnézetik egyes tanárok a nebulókkal, hogy okuljanak egy kicsit, táguljon a fejecskéjük, hogy utána kikérdezhessék: mennyire sikerült azonosulniuk a főhőssel, vagy éppen hogyan látják a vallás és a hit kérdését az alkotás tükrében.



Természetesen a vizualitása miatt, számos 3D-őrült is a „polcára” helyezi a filmet az Avatar mellé, a helyenként hasonló látványvilág miatt, és valószínűleg még sokáig beszédtéma lesz a fent említetthez hasonlóan éppen a filmben megjelenő vegetarianizmus, vagy éppen a hit és a vallás kérdése miatt.
Pi életéről nehezen tudnék ódákat zengeni, de elfogadom, hogy egy korrekt, üdítő alkotás, amelynek az Oscar-felhozatalban van a helye. Szerethető film, minden apró hibája ellenére. Az első előzetest látva, a film alapjául szolgáló könyvet nem ismerve nem tudtam elképzelni, hogy mitől is állítják be már az elejétől fogva annyira nagyszerűnek a filmet. Megértettem, bár a történetről vétek lenne bármit is mondani az előzetesben elhangzókon kívül.



Pi élete egy modern feldolgozású mese. Egy hőseposz, amely egy fiatal indiai fiú megpróbáltatásait, ezáltal fejlődéstörténetét mutatja be egy különleges helyszínen: az óceánon, különleges szereplőkkel: állatokkal. Mondhatni a film nagy része egyszemélyes alkotás, amelyben a főszereplő a fiú, a CGI-tigris és a látványvilág. Csupán ez utóbbiért is érdemes megnézni legalább egyszer.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése