2011. augusztus 20., szombat

Meghasonulás a földi paradicsom felé vezető úton

Alfonso Cuarón: Y Tu Mamá También / Anyádat is 

Ezt a bejegyzést Máté Lehelnek ajánlom, köszönettel, hogy ő is ajánlotta a filmet.

Alfonso Cuarónt, mint eddig én is, sokan az egyik legjobban megfilmesített Harry Potter film kapcsán, a címszereplő és azazkabani fogoly rendezőjeként ismerhetik, valamint a később híressé vált posztapokaliptikus alkotásról, Az ember gyermekéről (Children of Men), aminek direktori székében szintén ő foglalt helyet.
Mindkettő az évek során kultfilmmé nőtte ki magát, azonban ezek előtt is vannak kevésbé ismert, de a nézők osztályozása szerint jó művészfilmjei. Ezek közül az egyik az Y Tu Mamá También címen futó mexikói roadmovie, ami magyar fordításban egyszerűen az Anyádat is címet kapta. 


Hatalmas alkotás, mely a karakterek jellembeli fejlődését a trágárság és az alpáriság útján ragadja meg, de úgy, hogy ez nem lesz zavaró, vagy giccses sem pedig elcsépelt, holott már 10 éve látta meg a napvilágot. A film közönséges, mégis egyedülálló. Két jóbarát, Tenoch és Julio története, akik egy szerencsés véletlen folytán találkoznak Tenoch egyik unokatestvérének a feleségével, akinek felajánlják, hogy elviszik egy mesés tengerpartra, de ezt a pillanat hevében egyikük sem gondolja komolyan. Természetesen a dolgok alakulása miatt a lány számon kéri rajtuk a hirtelen tett ígéretet, így kénytelenek nekivágni a hosszú útnak, amelynek végcélja messzebb van, mint gondolnák. 


Az út pedig arra jó, hogy átbeszélgessék az autóban töltött időt. Egyre jobban megismerik egymást, természetesen a tabunak számító szexuális élet is terítékre kerül, és mindegyikük kitárulkozik. Elhallgatott titkok kerülnek a felszínre, míg végül a fiúk barátsága is megkérdőjeleződik, amíg az úticél felé döcögnek, időnként az útba eső helyiekkel is konfrontálódva. Ezek boldog és felhőtlen pillanatok, amelyek kikapcsolódásként szolgálnak, a fiúk egyetemi évei előtt. Luisa, azonban alaposan felkavarja ezt az idillt, úgy gondolva, hogy amit ő rontott el, azt neki is kell helyrehoznia.
A film érdekessége, hogy egy mindentudó narrátor is segít a történet elmélyítésében, annak ellenére, hogy olyan információkat tudat a nézővel, amik nem is viszik előre a történetet, de nem is adnak túl sok pluszt hozzá. Aktuálpolitikai események, a főszereplők múltja és más múltbeli események, valamint a jövő is feltárul néhány mondat erejéig. 


Az út során pedig valamiféle titkolt versengés is kialakul a lányért, akiről nem tudják a fiúk, hogy azért tart velük, mert a párja megcsalta őt. Mindenki megkapja, amit akar, a végén pedig az áhított célhoz is elérkeznek, a gondviselés útján. A földi paradicsomban pedig minden beteljesedik és minden átalakul, végérvényesen megváltozik és egy bizonyos szinten pontot tesz a barátságra, ismeretségre és az egész viszonyra. A látszólag vidám és felhőtlen események mögött ott a kőkemény tragédia, és idővel kibújnak azok a bizonyos szögek a zsákból. A film a meztelenkedés és a trágárság mellett szimbólumokkal és művészi képekkel, megvalósításokkal is apellál, de úgy, hogy közben teljes mértékben szórakoztat és egy percig sem válik unalmassá. 


Egy igazi mexikói roadmovie, az ország lakóinak hiteles ábrázolásával, belső szemmel. Ajánlom is meg nem is. Aki a trágárságot és a meztelenkedést nem szereti, annak nem, aki pedig vevő az ilyen művészfilmekre, az mindenképp nézze meg.
Számomra egy 10/10-es filmélményt szolgáltatott.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése