2011. április 4., hétfő

Lánclevelek – ahogyan egy horror látja


Megszületett az a fajta koppintás horror, amelyhez képest a leutánzandó alkotások, esetünkben a Final Destination széria és a Fűrész filmek mondhatni, hogy Oscar díjas alkotásoknak tűnnek. A Lánclevélről (Chain Letter) van szó, amely valamilyen módon megtalálta az útját néhány multiplex moziba is.
A kezdeti rosszul felvezetett Z kategóriás Fűrész csapdára hajazó képsorok után, a tipikus amerikai középiskolai klisé és annak minden jellegzetes figurájának (bombacsajok, sportoló, geek, idióta poénokkal bevágódó afroamerikai és nem utolsósorban az autótuning mániás különc) megvillantása után felcsillan egy olyan reménysugár, hogy egy cseppnyi értelem is szorult a filmbe, azzal, hogy merőben szidni és fikázni kezdi az internetes nyilvánosságot és néhány tényleges negatívumát is megvillantja. Ezt azonban mindenféle tudományos megalapozottságot nélkülözve, megfelelően lebutítva a film szintjére teszi. 


Őszintén szólva csak azért voltam kíváncsi a filmre, hogy megnézzem, hogy ragadják meg a napjainkban viszonylag elterjedt idiótábbnál idiótább lánclevelek kérdését. Tudjátok: ha nem küldöd tovább, akkor ilyen meg olyan szerencsétlenségek fognak történni veled, adott esetben leesik a fél füled, vagy az orrod helyet cserél a szemeiddel. Hatásvadász horror lévén, egyszerűen fogja meg a kérdést: minden egyes nem továbbküldött levélért egy emberi élet fog elveszni. Vagyis azokra leselkedik a halál, akik kitörlik virtuális postafiókjukból. Jól van, hát legyen. Azonban itt a végzet nem valamiféle természetfeletti igazságosztó valóságban jelentkezik, hanem egy, mint később kiderül egy technológia-ellenes szervezet képviselőjére, aki úgy dönt, hogy a technika vívmányait felhasználva fogja kinyírni a szereplőket. Röhejes nem?  Hát még az, hogy megfejelik egy összeesküvés-elmélettel, miszerint a szervezet több mint kétszáz éves, de a random keresőprogram segítségével a film okostojása egyből megtalálja, amint egy kicsit elkezdenek forogni agyának fogaskerekei. 


Szóval elkezdődnek a levélküldözgetések és ezek semmibe vétele egyes szereplők részéről, akikre a sarkon vár a halált osztogató baltás gyilkosból láncos gyilkossá redukált elmebeteg figura.
Az alkotóknak szerintem arra sem volt elég kedvük, hogy utánanézzenek egy számítógép rendes működésének, ugyanis egy levél kitörlésekor az egér használata olyan szinten ignorált, hogy a felugró kis ikonocskával apelláló körlevelet csak néhány másodperces billentyűmunkával törli ki az egyszeri felhasználó. Hogy a World of Warcraft nevű szerepjáték mindenféle előzetes tudás nélküli megvillantását ne is említsem, aminek láttán a lelkes rajongók szájukhoz kapva hörögnének fel a pontatlan információk láttán. 


A karakterek jellemtelenek, üresek, semmiféle valósághű érzelem nem szorult beléjük, inkább valamiféle robotokra hasonlítanak, akikbe beleprogramozták az érzelmek nélküli szövegek elmondását. A nyomozós közhelyek pedig már csak habnak számítanak ennek a katyvasznak a tetején. A film néhány momentumában olyannyira rossz, hogy saját maga paródiájaként sem állná meg a helyét. És a horror besorolás? Egy igazán ijesztő rész sincs a filmben, a gyilkolós részek a művérrel és az idióta megoldásokkal pedig inkább röhögésre vagy szánakozásra késztetik a nézőt. És a filmvégi csavar? A zene hiányában és a túlzott szájbarágás következtében elmarad. Nincs katarzis, csak meglepett pislogás azok részéről, akik úgy döntenek, hogy végignézik az egészet: mégis mi a fene volt ez?


5 megjegyzés:

  1. "leesik a fél füled, vagy az orrod helyet cserél a szemeiddel" - ez nagyon jóóóó:) amúgy csodálkozom, hogy eddig a mestermunkáig még nem készült erről az idióta körleveles sztoriról film, pedig mennyi lehetőség van benne:D

    VálaszTörlés
  2. jaja, lenne lehetőség és nem csak horror szempontból. De úgy látszik hollywoodot nem igazán érdekli a téma. Lehet, hogy nem is baj :P

    VálaszTörlés
  3. Akkor örülök, hogy letöröltem.

    VálaszTörlés
  4. Így belegondolva inkább tényleg az a baj, hogy hollywoodot túl sok téma érdekli:)De milyen jó, hogy te megnézed az ilyen gané filmeket is, s akkor én még véletlenül se akadok beléjük:D

    VálaszTörlés
  5. megnéztem a miheztartás kedvéért. Főleg kíváncsiságból, mert az Odeonban is megy. Haddlám mire kérik a pénzt :P

    VálaszTörlés