2011. július 20., szerda

The Adjustment Bureau - Sorsügynökség (rövid kritika)


Szeretem, amikor jó sül ki az általam várt blockbuster filmekből. Ismét egy kellemes csalódás a Forráskód után. És nem csak EmilyBlunt tüneményes szereplése miatt.

Adott egy fiatal politikus, akinek pályája éppen feltörekvőben van, úgy néz ki, hogy a néha kirobbanó kisebb-nagyobb botrányok sem tudják megállítani őt a siker útján, ha pedig mégis bekövetkezne ez, akkor is frappánsan sikerül kivágnia magát, folyamatosan kivívva a szavazók szimpátiáját. A győzelem helyett, azonban valami más leselkedik a sarkon. Egy különleges lány, akivel mondhatni szerelem lesz első látásra. Vagy a másodikra…
           

            Sajnos azonban a „rosszak” is ott leselkednek a sarkon, hogy ezt a két embert szétválasszák egymástól. Igen, a kalapos ürgék. És itt jön be a sors, az irányítottság, valamint a szabad akarat kérdése. Szerelem, vagy karrier lesz a tét.

            Úgy gondolom, hogy a filmben rejlő elég nagy lehetőséget a készítők ki is használták, bár eleve adott volt a sci-fi műfaj, aminek berkeiben elég széles sávokon lehet mozogni. Bár a romantikus főszál adja a film magját, ennek ellenére nem csap át szerelmes drámába, hanem megmarad a szórakoztatás mezsgyéjén. Be kell vallanom, néha az volt az érzésem, mintha Inceptionos és Black Swanos jeleneteket láttam volna benne. Természetesen nem koppintásról beszélek, hanem magáról a hangulatról. Ennek ellenére Emily Blunt hajlékony balerinatánca ugyanúgy lenyűgözött, mint nemrégiben Natalie Portman kecses mozdulatai.


            MattDamonra sem lehet panasz, ő már szerintem rutinból hozza a karakterét. Bár a dilemmázásai kissé lassúvá teszik a filmet, de amikor akcióba lendül, akkor le az összes kalappal előtte. Szó szerint.

            A film felvetheti az embernek is a kérdést: Vajon akkor mik a véletlenek és mik azok, amiknek meg kellett történniük. Erre a választ csak az adhatja meg, amiben az ember hisz. Összességében pedig egy nagyon jó misztikus sci fi történet, ami magával ragadja a nézőt, olyannyira, hogy már már drukkol a főszereplőknek, hogy az elvárásai szerint teljesítsenek. 

Filmélményből 9/10-et adok rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése